02 februarie 2014

Ai vazut vreodata ceva mai perfect decat un fulg de zapada?

"Iarna ninge cu ochi mari..."*1 Ne-am dorit foarte mult sa ninga. Speram sa avem zapada de Craciun pentru a sarbatori cum se cuvine. N-a fost sa fie! Am sperat ca macar Revelionul sa fie imbracat in haina alba de zapada. O alta speranta desarta... Si zilele lunii Ianuarie treceau, treceau fara sa aduca "ochiul apei din poveste"*1 ... Cu doar o saptamana inainte de terminarea lunii Ianuarie visul multora s-a implinit: a inceput sa ninga.
In decursul unei singure nopti a cazut atata zapada incat sa le ajunga pentru toata iarna. Dimineata, cand oamenii doreau sa-si inceapa o noua zi din viata, s-au trezit cu o mare surpriza: unii dintre ei nu mai puteau iesi din casa din cauza zapezii! Dupa doar o noapte totul era acoperit de zapada.Asa se intampla cu cei ce nu se multumesc cu ceea ce au: primesc mai mult decat au nevoie.



Bineinteles ca acuzatiile nu au intarziat sa apara! Majoritatea erau indreptate catre Divinitate uitand ca tot ceea ce ni se intampla sunt o consecinta a propriilor noastre actiuni (sau non-actiuni) anterioare. Trebuie sa luam ca atare fiecare lucru ce ni se intampla si sa ne intrebam care sunt cauzele care au dus la aceste efecte.
 Si totusi nu ne asumam nici o raspundere si spunem ca vina nu este a noastra, cu toate ca...in noi sta puterea de a transforma aceasta lume intr-una mai buna.
"Puteti sa alegeti maine sa puneti capat distrugerilor padurilor tropicale. Puteti sa alegeti sa opriti distrugerea stratului protector care inconjoara planeta. Puteti sa alegeti sa incetati nesfarsitul masacru asupra ingeniosului ecosistem al pamantului. Puteti sa cautati sa reasamblati fulgul de zapada, sau cel putin sa-i opriti topirea inexorabila - dar o veti face oare?
In mod similar, puteti termina maine, orice razboi. Pur si simplu. Cu usurinta. Nu e nevoie - nu a fost niciodata nevoie de altceva - decat ca voi toti sa fiti de acord. Dar, daca voi nu puteti sa fiti cu totii de acord asupra a ceva atat de elementar cum ar fi sa nu va mai omorati unul pe altul, cum puteti ridica pumnul amenintator spre Ceruri si sa cereti sa vi se puna ordine in viata.
Nu voi face nimic pentru voi din ceea ce voi nu veti face pentru Sinele vostru. Aceasta este legea si acestia sunt prorocii.
Lumea este in starea in care este din cauza voastra si a alegerilor pe care le-ati facut - sau nu ati reusit sa le faceti.
(A nu decide, inseamna a decide).
Pamantul este in starea in care este din cauza voastra si a alegerilor pe care le-ati facut - sau nu ati reusit sa le faceti. Propria voastra viata este in starea in starea in care este din cauza voastra si a alegerilor pe care le-ati facut - sau nu ati reusit sa le faceti.
Voi toti sunteti radacina cauzei pentruconditiile care exista si care au creat in hot dorinta sau nevoia de a fura. Voi toti ati creat constienta care face violul posibil. Doar atunci cand tu vezi in tine insuti motivul care a cauzat crima, incepi, in sfarsit, sa vindeci imprejurarea in care acest motiv a aparut.
Hraniti-i pe cei infometati, dati demnitate celor saraci. Oferiti ocazii celor mai putin sanatosi. Incetati cu atitudinile daunatoare care tin masele intr-o stare de furie si haos fara speranta pentru un viitor mai bun.
Cat despre asa numitul <<accident>> - camionul care vine de dupa curba, caramida (zapada n.r.) care cade din cer - invatati sa acceptati un astfel de incident ca pe o mica parte dintr-un mozaic mai mare."*2
Zilele acestea ma uitam la televizor cum armata incerca sa-i scoata din zapada pe cei batrani care erau neputinciosi in fata zapezii. Nu am vazut un cadru in care un om sa-si ajute vecinul, in care fratele sa-si ajute fratele. Mai toti asteptau in casa, la caldura, sa vina altii sa le curete zapada din curte.
Daca ar fi fost posibil ar fi asteptat sa vina cainii sa le curete ograda.
Cine a spus ca nu este posibil asa ceva?

" - Am auzit ca oamenii au nevoie de noi. Hai sa-i ajutam!"

" - Eu am pregatit deja lopetile."

" - Asteptati-ma si pe mine!"


Animalele au fost ignorate in aceasta ultima perioada. Mai toti oamenii, fiind preocupati de cantitatea de zapada, s-au baricadat in casa sau treceau nepasatori pe langa ele. Am fost impresionat de ce poti face cu o bacnota de 1 leu. Majoritatea dintre noi castigam aceasta suma in 5 minute.
Cu 1 leu poti cumpara o paine cu care "poti hrani un om si un caine" Sau...
"Un animal pe care voi il considerati o forma inferioara de viata (chiar daca animalele actioneaza cu mai multa integritate si cu mai multa consecventa decat oamenii) - stie imediat daca va este teama de el."*3
Priveam entuziasmul (sau o fi fost foamea) cu care veneau spre mine. Ramasesem uimit cat de mult, si cat de repede, se apropiau de mine stiind faptul ca pasarile salbatice se feresc de prezenta oamenilor. Ceea ce m-a determinat sa ma intreb cat de flamande trebuie sa fie pentru a uita de teama lor fata de oameni. Vara mai gasesc ceva de mancare dar iarna...

Si totusi NATURA are grija de tot ceea ce ne inconjoara:
Are grija sa ofere bucurie atat celor mici cat si celor mari!
Are grija ca statuilor sa nu le fie frig!
Are grija sa le tina de cald plantelor! ("Plantele - pe care voi le considerati o forma chiar mai inferioara de viata - raspund oamenilor care le iubesc mai mult, mai bine decat celor carora nu le pasa de ele."*3
Are grija ca persoanele in varsta sa stea acasa, la caldura!

Veti spune ca toate acestea reprezinta doar o coincidenta. "Nu exista coincidenta in univers - ci doar un proiect grandios, un <<fulg de zapada>> incredibil."*3

Daca ati constientizat ca toate acestea se intampla din cauza voastra trebuie sa va amintiti ca "voi sunteti bunatate si mila si compasiune si intelegere. Voi sunteti pace si bucurie si lumina. Voi sunteti iertare si rabdare, putere si curaj, cel care ajuta la nevoie, cel care mangaie in timpuri de restriste, cel care vindeca pe cei raniti, un invatator in vremuri de confuzie. Voi sunteti cea mai profunda intelepciune si cel mai inalt adevar; cea mai mareata pare si cea mai grandioasa dragoste.
Voi sunteti toate acestea. Iar, in anumite momente ale vietii voastre, v-ati cunoscut pe voi insiva ca fiind toate aceste."*4


*1 - "Fulgul de zapada" - Nichita Stanescu
*2 - Neale Donald Walsch, "Conversatii cu Dumnezeu", vol 1, Editura For You, 2009, pag. 62-63; 
*3 - Ibidem, pag.66-67;
*4 - Ibidem, pag 101.

2 comentarii:

Unknown spunea...

Imi place faptul ca in text ai pus punctul pe I, in multe aspecte pe care multi oameni le ignora...
Asa suntem noi, oamenii...ne dorim sa ninga, iar cand ninge ne intrebam "de ce ninge...atat de mult?" sau "de ce este asa de puternic viscolul?". Ne dorim sa obtinem ceva, ca apoi, atunci cand dorinta s-a materializat in viata noastra, sa cosntatam ca ceea ce ne doream atat de mult, acum, cand avem...nu ne aduce multumire si fericire.

Oamenii au nevoie sa dea vina pe cineva, ca doar nu vor recunoaste ca ei sunt vinovati pentru ceea ce li se intampla! :)
Asadar, pe cine pot da vina oamenii, in afara de Dumnezeu? Un Dumnezeu pe care l-a creat religia, pentru a infricosa oamenii, pentru a-i invata ca, pentru grselile lor, Dumnezeu ii va pedepsi!

Asa cum ai spus si tu in text, animalele sunt, de multe ori, mai saritoare decat oamenii, in a ajuta...insa unii oameni vad in animale, pasari, plante doar fiinte inferioare!

Ar fi foarte frumos ca oamenii sa isi folsoeasca acel "leu" pentru a le cumpara si animalelor strazii (si/sau oamenilor care traiesc pe strada) ceva de mancare. Chiar am gasit, acum cateva minute, un citat al lui Fernand Fouriner-Avery: "Daca ai mult, da si altora din bunurile tale. Daca ai putin, da din inima ta." O mangaiere, o vorba buna, un zambet, pot face la fel de mult ca si banii sau mancarea pe care nu iti permiti sa o daruiesti.
Pozele cu porumbeii intragesc acest minunat tablou, in care omul intra in comuniune cu natura, ajutand...

Asa cum ai spus si tu, nu trebuie sa uitam ca natura are grija de noi...nu numai iarna, ci mereu...noi, oamenii, nu stim sa o pretuim si, in timp, vom realiza ca, dupa ce am defrisat toate padurile, dupa ce am poluat toata apa, dupa ce am omorat mii de animale pentru averi, nu putem cumpara, cu bani, oxigenul, iubirea animalelor, copacii, florile, padurile...

Unknown spunea...

Asa este. Ai dreptate Adela!
Am invatat sa trecem nepasatori pe langa Natura ce ne inconjoara. Tot ceea ce vedem in jurul nostru am invatat sa consideram ca facand parte din decor. Un cersetor la colt de strada, un caine maidanez stingher sau in haita, pasari ce zboara in vazduh. Toate fac parte din decor. Trecand in fiecare zi pe langa asemenea decoruri le-am acceptat in viata noastra si nu ne mai impresioneaza.
Sunt, pur si simplu, obiecte de decor fara sentimente si nevoi.
Si totusi...nu este chiar asa...
Fiecare vietate are un Suflet. Fiecare suflet are sentimente si nevoi. Cu 1 leu poti cumpara o paine cu care poti hrani "un om si-un caine".
"2 banuti si o vorba buna nu saraceste pe nimeni dar imbogateste pe cel ce da!"
Trebuie sa invatam sa devenim altruisti si sa nu ne mai urmarim doar interesul propriu.
Trebuie sa invatam sa privim Natura ce ne inconjoara si sa fim mai atenti la ce se petrece in jurul nostru.
Cum spunea cineva, candva: "Un om poate manca cand ii este foame dar un animal nu."
Ar trebui sa alocam o bucatica din timpul nostru si naturii ce ne inconjoara.
Nu trebuie sa asteptam rasplata de la cei carora le facem un bine oferindu-le o bucata de paine.
Avand grija de Natura si ea va avea grija de noi si nu se va mai napusti asupra noastra precum a facut-o in ultimele zile.
"Sta in puterea noastra sa fim mai buni!"